https://cy.ipc2u.com/articles/articles-and-reviews/elleipsi-stin-pankosmia-agora-ilektronikon-exartimaton/
17:20 28.03.2024
. .
Ταυτοποίηση
Όνομα χρήστη:
Κωδικός χρήστη:


Ξεχάσατε τον κωδικό σας? Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
e-Mail::
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν υπάρχουν αντικείμενα στα αγαπημένα
Σημειωμένα Προϊόντα
Price on request
.
.
Καλάθι
Τιμή κατόπιν αιτήματος
Discount -
Σύνολο:

Έλλειψη στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Ποιος φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε όλο τον κόσμο, οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών ειδών αντιμετωπίζουν έλλειψη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ενώ οι απλοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές εξοπλισμού και μεγαλύτερες περιόδους παράδοσης. Αυτό δεν ξεκίνησε πρόσφατα και δεν υπάρχει τέλος. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τους κατασκευαστές, η IPC2U θα προσπαθήσει να προσδιορίσει τον λόγο πίσω από την έλλειψη εξαρτημάτων και τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις του εξοπλισμού.

Κύριοι λόγοι πίσω από την έλλειψη των εξαρτημάτων, την αύξηση των τιμών και τις μεγαλύτερες περιόδους παράδοσης


Φυσικές καταστροφές



Σεισμοί, τσουνάμι, καταιγίδες και πυρκαγιές. Από το 2011, η βιομηχανία των ημιαγωγών αντιμετώπισε διάφορες καταστροφές, οι οποίες οδήγησαν σε πλήρη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων ή σημαντικά μεγαλύτερες περιόδους παράδοσης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Για παράδειγμα, τα εργοστάσια Shin-Etsu Chemical και MEMC Electronic Materials, τα οποία παράγουν το 25% των παγκοσμίων πλακιδίων πυριτίου στον κόσμο, έκλεισαν μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Χιονοθύελλα και παγετός στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ ανάγκασαν τη Samsung και την NXP να κλείσουν τα εργοστάσιά τους. Η Volkswagen, η Ford, η Honda και η Nissan έπρεπε επίσης να περιορίσουν την παραγωγή νέων αυτοκινήτων. Μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο Renesas Electronics στην Ιαπωνία επηρέασε την παγκόσμια παραγωγή των αυτοκινήτων και μείωσε τον όγκο κατά 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα.



Πανδημία covid19. Το 2020, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, πολλά εργοστάσια έκλεισαν για μήνες, ξεκινώντας από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και τελειώνοντας με τους κατασκευαστές των έτοιμων συσκευών. Αυτό οδήγησε σε έλλειψη ακόμη και των βασικών εξαρτημάτων και ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στην παραγωγή των καταναλωτικών και βιομηχανικών ηλεκτρονικών ειδών.



Διακοπή λειτουργίας της διώρυγας του Σουέζ. Στις 23 Μαρτίου 2021, το Ever Green, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ανήκει στην εταιρεία Evergreen, σφηνώθηκε στο κανάλι του Σουέζ για σχεδόν μία εβδομάδα. Αυτό σταμάτησε την παγκόσμια κυκλοφορία εμπορευμάτων. Το Ever Given παρέμεινε κολλημένο μέχρι τις 29 Μαρτίου. Όλο αυτό το διάστημα περισσότερα από 450 πλοία ήταν στην ουρά για να περάσουν από το κανάλι. Το κλείσιμο του καναλιού δεν επηρέασε μόνο τους χρόνους παράδοσης, αλλά αύξησε τις τιμές του πετρελαίου και τα τέλη μεταφοράς. Για παράδειγμα, το κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Ασία στην Ευρώπη αυξήθηκε από μέσο όρο από $ 1500 σε $ 10000.



Συμφόρηση στους κατασκευαστές ημιαγωγών. Τα εργοστάσια των κατασκευαστών ημιαγωγών TSMC και Samsung Electronics λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα και θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την αύξηση της χωρητικότητας. Πολλές βιομηχανίες έχουν ήδη πληγεί από την έλλειψη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν έλλειψη τσιπ για ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου κινητήρα, εξωτερικές ηλεκτρικές συσκευές, ταχογράφους, πίνακες ελέγχου οργάνων, συστήματα πολυμέσων και πολλά άλλα συστήματα. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να μειώσουν την παραγωγή και ακόμη και να κλείσουν τα εργοστάσια.



Έλλειψη τσιπ ήχου και DRAM. Ένα ατύχημα σε εργοστάσιο Micron και η σταδιακή κατάργηση του DDR3 αύξησαν τις τιμές όλων των τύπων μνήμης. Οι παραδόσεις συνηθισμένων εξαρτημάτων έγιναν επίσης μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, τα τσιπ ήχου χρειάζονται 25 εβδομάδες για να παραδοθούν, ενώ άλλα εξαρτήματα - 52 εβδομάδες.


Πολιτική επιρροή και προκλήσεις

Κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών. Φοβούμενοι την απαγόρευση της προμήθειας εξαρτημάτων, οι ορισμένες εταιρείες το 2019 άρχισαν να αγοράζουν εξαρτήματα «σε πανικό» τρεις ή και έξι μήνες νωρίτερα, οδηγώντας σε έλλειψη. Για παράδειγμα, ο κινέζος κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών Huawei ξόδεψε περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αποθεμάτων βασικών εξαρτημάτων αρκετών για δύο χρόνια.


Αύξηση του κόστους των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών. Η πανδημία και οι κυρώσεις διέκοψαν τις αποστολές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Κίνα μείωσε τις εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ. Τελικά, τα εμπορευματοκιβώτια από την Κίνα δεν είχαν τίποτα να μεταφέρουν και η αποστολή άδειων εμπορευματοκιβωτίων πίσω στην Κίνα δεν είχε νόημα. Όλα αυτά οδήγησαν σε έντονη έλλειψη δωρεάν εξοπλισμού εμπορευματοκιβωτίων στην Ασία και στη συσσώρευση άδειων εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ. Το κόστος αποστολής αυξήθηκε κατά 300 %. Επίσης, η ζήτηση για αεροπορικές μεταφορές αυξήθηκε, γεγονός που αύξησε το κόστος τους.


Πιο αδύναμο δολάριο ΗΠΑ. Τα τοπικά νομίσματα των χωρών παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ενισχύθηκαν από το 2020. Άρχισαν να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα σε τοπικό νόμισμα, γεγονός που ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους.

1 USD έναντι του τοπικού νομίσματος:

Νόμισμα 18 Ιουνίου 2020 18 Ιουνίου 2021 Αλλαγή, %
Δολάριο Ταϊβάν 29.61 TWD 27,76 TWD -6,25
Κινέζικο γιουάν 7,09 CNY 6,44 CNY -9,17
Γουόν Νότιας Κορέας 1 212,48 KRW 1 130,04 KRW -6,79

Μεγάλη ζήτηση για τα ηλεκτρονικά είδη


Νέες τάσεις τεχνολογίων. Η εκρηκτική ανάπτυξη στην κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων, IoT, συσκευών edge, εξοπλισμός 5G και Wi-Fi 6 οδηγεί την αυξημένη κατανάλωση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Οι κατασκευαστές ημιαγωγών δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την υψηλή ζήτηση και μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τσιπ μόνο σε 2-3 χρόνια μετά την κατασκευή νέων εργοστασίων.


Απομακρυσμένη εργασία. Η απομακρυσμένη εργασία έχει αυξήσει τη ζήτηση για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, smartphone, υπολογιστές tablet, φορητούς υπολογιστές και διακομιστές cloud. Οι κατασκευαστές έχουν στραφεί σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, γεγονός που έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις εξαρτημάτων σε άλλους κλάδους.



Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ακμάζουν στην Ευρώπη. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη θέλουν να σταματήσουν σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε βάθος δέκα ετών. Αυτό θα απαιτήσει ένα τεράστιο δίκτυο σταθμών φόρτισης και θα αυξήσει την κατανάλωση ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων. Ο αριθμός των σταθμών φόρτισης σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα τρία εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Συνέπειες της έλλειψης εξαρτημάτων

Εκτός από τους πρωταρχικούς λόγους, η κάθε βιομηχανία κατασκευής εξαρτημάτων είδε τα γεγονότα που διέκοψαν τα σχέδια των κατασκευαστών. Τα συγκεντρώνουμε σε έναν συνοπτικό πίνακα ανάλογα με τον τύπο του ηλεκτρονικού εξαρτήματος.

Συστατικά 2020Q4 2021Q1
Πάνελ προβολής Η διακοπή ρεύματος στο NEG οδήγησε σε καθυστερήσεις στην παράδοση γυαλιού για τους πίνακες οθόνης. Μια έκρηξη στην AGC Fine Techno στην Κορέα επηρέασε τις προμήθειες γυαλιού.
Μνήμη Η διακοπή ρεύματος στο εργοστάσιο Micron επιβράδυνε τις παγκόσμιες προμήθειες DRAM και Flash μνήμης.
Επεξεργαστές και τσιπ Οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλών τεχνολογιών στην Κίνα. Περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία, ανακατανομή παραγγελιών ημιαγωγών, ξαφνικές διακοπές ρεύματος και ακραίες καιρικές συνθήκες διέκοψαν το συνηθισμένο πρόγραμμα παράδοσης και οδήγησαν σε ελλείψεις εξαρτημάτων.
Πίνακες τυπωμένου κυκλώματος Υψηλό κόστος των υλικών:
Χάλκινο φύλλο: 30 ~ 50 %
Fiberglass: 24 ~ 40 %
Εποξειδική ρητίνη: 25 ~ 30 %
Πυκνωτές και αντιστάσεις Η Μαλαισία και η Ιαπωνία καθιέρωσαν πλήρη αποκλεισμό. Η Walsin Dongguan έκλεισε εντελώς τις εργασίες λόγω πυρκαγιάς, Η Murata Fukui - λόγω χιονοθύελλας. Η Walsinand Yageoreaches λειτουργεί με πλήρη χωρητικότητα και δεν δέχεται νέες παραγγελίες.
Καλώδια Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν 40 ~ 50 % σε σύγκριση με το 2020.
Συσκευασία Η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων αποστολής αύξησε το κόστος αποστολής και πρώτων υλών. Υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.
Μηχανικά μέρη Υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.
Μονάδες τροφοδοσίας και ανεμιστήρες Υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.

Οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020: αλουμίνιο (46 %), χαλκός (61 %), νικέλιο (30 %).


Εκτός από τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και το υψηλότερο κόστος, αναφέρθηκαν επίσης οι ακόλουθες απρόσμενες περιστάσεις το 4ο τρίμηνο του 2020:

  • Η παραγωγή των εξαρτημάτων διακόπτεται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση
  • Οι κατασκευαστές στράφηκαν στην παραγωγή αγαθών υψηλής ζήτησης
  • Οι υπάρχουσες παραγγελίες δεν μπορούν να ακυρωθούν ή να επιστραφούν στον προμηθευτή

Συνοψίσαμε τις αλλαγές στις τιμές και τους χρόνους παράδοσης από το 4ο τρίμηνο του 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε έναν πίνακα, ανάλογα με τον τύπο του ηλεκτρονικού εξαρτήματος.

Κατηγορία εξαρτήματα Δ τιμή Δ Περίοδος, εβδομάδες
Παθητικά εξαρτήματα Αντιστάσεις, πυκνωτές κλπ. 20~25% 26~30
Μπαταρίες 10~15% 12~26
Κρυστάλλινες μονάδες χαλαζία 10~20% 52
Συνδετήρες τοπικής κατασκευής 10~45% 6~12
Εισαγόμενοι σύνδεσμοι 25~50% 10~38
RJ και αδιάβροχοι σύνδεσμοι 10~50% 12~20
Τσιπ Επιταχυνσιόμετρα MPU, γυροσκόπια 20~30% 40
Μικροελεγκτές MCU 10~55% 40~52
Τσιπ LAN 25~45% 24~52
Διαχείριση ισχύος PMIC 10~50% 24~30
Συνηθισμένα IC 10~50% 24~30
Ειδικά IC 20~65% 36~52
Τρανζίστορ MOSFET 20~40% 30
Μνήμη Flash 20~55% 20~30
DRAM 50~70% 30
Πίνακες τυπωμένου κυκλώματος Πίνακες τυπωμένου κυκλώματος 10~25% 4~14
Πάνελ LCD Βιομηχανικές οθόνες LCD 10~30% 20~30
Εμπορικό LCD 40~75% 20~35
Οθόνη αφής Οθόνες αφής 10~15% 12~16
Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος Προσαρμογείς 10~20% 20~25
Μονάδες τροφοδοσίας υπολογιστή 10~15% 20~30
Μηχανισμοί και μέρη τους Καλώδια 40~60% 6~24
Ανεμιστήρες 10~15% 16~30
Λαμαρίνα 10~20% 6~8
Μονάδες ψύξης 10~15% 8~12
Διάφορα 30~45% 8~12
Συσκευασία Χαρτόνι 15~30% 4~6

Οι αυξανόμενες τιμές και οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης ώθησαν τους κατασκευαστές να αποθηκεύουν τα εξαρτήματα, γεγονός που επιδείνωσε την έλλειψη εξαρτημάτων. Πολλοί κατασκευαστές πρέπει να περιμένουν 25 έως 52 εβδομάδες για τα εξαρτήματα, ενώ οι τιμές των σπάνιων εξαρτημάτων αυξήθηκαν 40 φορές. Λόγω της έλλειψης ενός ή δύο εξαρτημάτων, για παράδειγμα, ενός τσιπ ήχου ή μιας κάρτας διασύνδεσης δικτύου, ο κατασκευαστής πρέπει να αναβάλει τη συναρμολόγηση μιας ολόκληρης παρτίδας ακριβού εξοπλισμού.

Προβλέψεις και συστάσεις από τους κορυφαίους κατασκευαστές

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Gartner, ο δείκτης παρακολούθησης αποθέματος ημιαγωγών εφοδιαστικής αλυσίδας δείχνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα ημιαγωγών μπορεί να ανακάμψουν σε κανονικά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και να φτάσουν σε μέτρια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ένα στέλεχος σε μια εταιρεία κατασκευής υπολογιστών είπε: «Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των εξαρτημάτων IC έχουν επηρεάσει δραματικά την αξία ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των προϊόντων στη βιομηχανική αγορά. Τώρα, όλοι οι κατασκευαστές εξοπλισμού αναθεωρούν τις τιμές τους χρεώνοντας τον πελάτη. Για παράδειγμα, το Intel Lan Chip i210 κόστιζε 3,2 δολάρια το τεμάχιο και ήταν πάντα σε απόθεμα. Αλλά τότε η Intel ανακοίνωσε ότι θα κόψει τις προμήθειες φέτος. Πριν από μερικές εβδομάδες, για να παραδώσουμε όλα τα συνεργαζόμενα έργα, αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε 25.000 κομμάτια στην αγορά σε τιμή 34 $ το τεμάχιο, δηλαδή σχεδόν 1000% περισσότερο από την κανονική τιμή! Ως εκ τούτου, το κόστος ενός βιομηχανικού υπολογιστή με έξι συνδετήρες δικτύου αυξήθηκε κατά 185 $ μόνο λόγω ενός μόνο εξαρτήματος, το οποίο ακούγεται τρελό! Εκτός από τα τσιπ δικτύου, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πολλών άλλων στοιχείων IC, όπως Power IC, Audio IC, MCU κ.


Για να μετριάσετε τις επιπτώσεις των ελλείψεων και να επιταχύνετε τους χρόνους παραδόσεων, οι κατασκευαστές εξοπλισμού σας συμβουλεύουν να κάνετε στα ακόλουθα:

Εκτελέστε τον πιο ακριβή προγραμματισμό της πιθανής ζήτησης και πραγματοποιήστε τις παραγγελίες εξαρτημάτων 4-6 μήνες νωρίτερα

Επεκτείνετε τα αποθέματα εξαρτημάτων για 4-6 μήνες

Προμηθευτείτε τα εξαρτήματα έγκαιρα αποφεύγοντας τη φουσκωμένη τιμή

Προσαρμόστε τις τιμές σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος των υλικών και της μεταφοράς

Συλλέξτε τις προβλέψεις για την αγορά εξοπλισμού από τακτικούς πελάτες και διανομείς σε τριμηνιαία βάση

Αναζητήστε συνεχώς νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση της κατάστασης σε ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές


Τους τελευταίους μήνες, η IPC2U και οι κορυφαίοι κατασκευαστές βιομηχανικού εξοπλισμού έλαβαν μια σειρά μέτρων για να επιταχύνουν τις παραδόσεις, και επέκτειναν σημαντικά το πρόγραμμα αποθήκης για τους βιομηχανικούς υπολογιστές iROBO, διακόπτες MOXA, μονάδες ICP DAS I/O και άλλα είδη σε ζήτηση.

Για να διασφαλίσετε ότι η παραγγελία σας φτάνει εγκαίρως, οι κατασκευαστές της IPC2U προτείνουν:

Προγραμματίστε τη ζήτηση εξοπλισμού αρκετούς μήνες νωρίτερα

Καταχωρίστε το έργο σας σε έναν διανομέα για την εξασφάλιση προμήθειας των εξαρτημάτων

Συμπεριλάβετε τα ανταλλακτικά και εξοπλισμό για τα πιθανά μελλοντικά έργο

Κάντε την παραγγελία σας όσο το δυνατόν νωρίτερα

Οι ειδικοί της IPC2U είναι έτοιμοι να επιλέξουν άμεσα βιομηχανικό εξοπλισμό για τις προδιαγραφές σας και να διασφαλίσουν τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσής του.


Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες, επικοινωνήστε με την ομάδα των πωλήσεών μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου sales@ipc2u.com ή τηλεφωνικά: +357 (25) 030322.

https://cy.ipc2u.com/articles/articles-and-reviews/elleipsi-stin-pankosmia-agora-ilektronikon-exartimaton/
17:20 28.03.2024